2010. november 14., vasárnap

Bermuda-háromszög


A hírhedt Bermuda-háromszög a rejtelem, a veszély szinonimájává nőtte ki magát az elmúlt évtizedek alatt. Földrajzilag a floridai Miami, a Bermuda-szigetek valamint Puerto Rico a képzeletbeli mértani idom csúcsai, ahol százával tűntek már el repülők, hajók, a minden bizonnyal mindörökre odaveszett emberek száma pedig több ezerre tehető.

   

A mítosz alappillérét 1945. december ötödike szolgáltatja, nem sokkal a nagy háború befejezését követően. Az USA egyik floridai katonai bázisától – Fort Lauerdale – öt vadászgép startolt egy rutinfeladat elvégzésére. A legénység öt Avenger torpedóbombázót vezetett, mely nehézkes járművet maguk a pilóták becézték olykor vasmadárnak. Olyanok voltak, mintha égi tankok lennének. Egy idő után megszűnt a kapcsolat a rajjal, mind az öt gépnek és a kilenc embernek nyoma veszett, máig nem találtak a gépekből még csak egy apró roncsot sem. A mentésre bevetettek egy 13 fős kétmotoros hidroplánt, de az is a teljes személyzetével együtt osztozott a keresettek sorsában, és szőrén-szálán felszívódtak. Hozzátartozik még, hogy a helyszínen már korántsem volt olyan idilli a repülési körülmény, mint a kiindulóponton, hiszen alapos vihar tombolt a tengeren.
   Akkoriban több rádióamatőr is fültanúja volt az izgatott beszélgetésnek a katonai bázis és a raj parancsnoka között. A megfelelő hullámhosszra hangolva még hallották valamelyik pilóta kétségbeesett kiáltását: Már tudom, hol vagyok, magasság 700 m. Ne gyertek utánam, ne közelítsetek meg… ezek úgy festenek, mintha
   De ezzel még nem volta vége a történetnek, estefelé az amerikai bázison fogtak egy nagyon halk, titkos jelet , amit csakis az egyik elveszettnek hitt repülőgépről adhattak le, ugyanis más nem ismerhette a hívó kódot. Ám mindez lehetetlenségnek tűnt, akkorra már két órája ki kellett, hogy fogyjon a gépek üzemanyagának!
A legtöbb rejtélyes hajószerencsétlenség a Bahamáktól keletre lévő Sargasso-tengeren történt ezidáig. A tengerre – a nevét a sargassum nevű tengeri algától kapta – a moszatmező mellett a „halálos” szélcsend is jellemző, mely fogságba ejtette egykoron a vitorlásokat, legendás hajótemetővé változtatta algáktól zátonyos részeit, és ahol még manapság is gyakoriak a hajóeltűnések.


A háromszögben sok-sok optikai vagy fizikai jelenségről tesznek említést azok a szemtanúk, akik kisebb jachtokon járják a vizeket, vagy sportrepülőt vezetnek a légtérben. Az iránytűk sokszor búgócsigaként pörögnek arrafelé. Furcsa repülő tárgyakról, misztikus fényekről, füstről, bugyborékoló vízfelszínről számolnak be. Nem egy járműről csupán az emberek tűntek el, így a hátrahagyott hajónaplót átvizsgálva megtudhattuk mi foglalkoztatta a kapitányt és legénységét az utolsó óráikban, ezek azonban egyik esetben sem adtak kellő információt a rejtély megértéséhez.
    A Bermuda-háromszög titokzatos eltűnéseinek többségénél a bajba jutott hajók, repülők semmilyen vészjelzést nem adtak le, mely egyértelműen azt jelenti, hogy fogalmuk sem volt a vészhelyzetükről, az váratlanul és pillanatok alatt csapott le rájuk.
    Világszerte egyre több a kalandvágyó ember, többségüknek viszont álmaiban élhet csupán egy bermudai kirándulás, de ha egyszer bárkinek mégiscsak adódik egy páratlan lehetőség elkeveredni a helyszínre, aligha lehetne őt visszatartani holmi mértani idommal való ijesztgetéssel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése